Sunday, September 30, 2012

Βασικά θέματα Ψυχικής Υγείας Διεμφυλικών Ατόμων


Αυτή η σελίδα περιέχει μια σύντομη περιγραφή των θεμάτων που προκύπτουν για τα φυλομεταβατικά άτομα και ασχολείται με την ιδιαίτερη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Δυσφορία Φύλου - Αυτή είναι μια θεμελιώδης ανησυχία και δυσαρέσκεια με το βιολογικό φύλο η οποία οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία και άλλα συμπτώματα. Η δυσφορία συχνά δρα ως καταλύτης για να αλλάξει το σώμα του/της και την  έκφραση του φύλου της/του (πώς κάποιος παρουσιάζεται στον κόσμο) ώστε να είναι περισσότερο σύμφωνη με ότι νιώθει το κάθε άτομο ως ταυτότητα φύλου που τον/την προσδιορίζει.


Προβλήματα που σχετίζονται με τη δυσφορία φύλου - Το κύριο πρόβλημα των ατόμων που μεγαλώνουν με δυσφορία φύλου, εκτός από τα θέματα που αναδύονται από την ανατομία του σώματος,  είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Το περιβάλλον, το οποίο ξεκίνα από την οικογένεια, έχει απαίτηση από το άτομο να φέρεται ανάλογα με χαρακτηριστικά που έχουν κοινωνικά αποδοθεί (και είναι αποδεκτά) στο κάθε βιολογικό φύλο και η έκφραση του κοινωνικού φύλου να είναι ταυτόσημη.

Προσχολική Ηλικία – Τα παιδιά παίρνουν μηνύματα συνειδητά καθώς και υποσυνείδητα από τους γονείς τους, μέσω της παρατηρήσεως, για το ποιά είναι η κατάλληλη συμπεριφορά ανάλογα με το φύλο τους. Αυτές τις κοινωνικές ενδοβολές τις εσωτερικεύουν και πιστεύουν ότι είναι το σωστό παράδειγμα προς μίμηση. Για παράδειγμα, πολλά τρανς άτομα ανέφεραν ότι είχαν πάρει το μήνυμα από τους γονείς ότι δεν ήταν σωστό να παίζουν με κούκλες ή άτομα με θηλυκό βιολογικό φύλο ότι δεν ήταν σωστό να παίζουν ποδόσφαιρο και με στρατιωτάκια. Επίσης, ότι πρέπει να ντύνονται ανάλογα με το βιολογικό τους φύλο, δεν επιτρέπεται ένα αγόρι να φοράει φουστάνια. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα μέρος του εαυτού τους που διαφέρει από το φυσιολογικό, όπου πρέπει να παραμείνει κρυφό. Αυτό δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα ντροπής και ενοχής, τα οποία είναι πολύ δύσκολο για το άτομο να τα διαχειριστεί ιδιαίτερα σε αυτή την ηλικία.

Εφηβεία - Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σκληρή εποχή, δεδομένου ότι το σώμα αρχίζει να αλλάζει και να προσαρμόζει τα ειδικά χαρακτηριστικά του φύλου (στήθος, αλλαγές σε γεννητικά όργανα, έμμηνο ρύση, κλπ..). Πολλά διεμφυλικά άτομα έχουν αναφέρει την απέχθεια τους απέναντι στο σώμα τους “Αηδίασα με το πέος, αιδοίο, στήθος, τριχοφυΐα …κλπ)". Αντιλήφθηκαν την διαφορετικότητα τους από νεώτερη ηλικία, αλλά κατά την εφηβεία που έχουν μια ευκαιρία αλλαγής, δεν έχουν πολλές φορές τα μέσα να την πραγματοποιήσουν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρήση φαρμακευτική αγωγής, η οποία επιφέρει καθυστέρηση της εφηβείας, έως ότου το άτομο να είναι αρκετά μεγάλο για να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να κάνει μετάβαση. Αυτό έχει το πλεονέκτημα της αποφυγής του τραύματος που βιώνουν από τις φυσικές συνέπειες της εφηβείας στο ανεπιθύμητο φύλο.

Πρώιμη Ενηλικίωση – Τα ελάχιστα άτομα με συναισθηματική και οικονομική ανεξαρτησία αισθάνονται ελεύθερα να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα φύλου σε αυτή την ηλικία και να εξετάσουν την περίπτωση μετάβασης. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα δεν είναι τόσο ελεύθερα να το πράξουν, λόγω της έλλειψης χρημάτων και πληροφοριών, καθώς και την έλλειψη πρόσβασης στις υπηρεσίες . Η αδιαφορία και η έλλειψη υποστήριξης από το κράτος συνεισφέρει αρνητικά και πολύ συχνά περιθωριοποιεί τα άτομα αυτά.
Ενηλικίωση - Μερικά διεμφυλικά άτομα αναβάλλουν τη μετάβαση μέχρι αργότερα στη ζωή τους, ώσπου να αισθάνονται ότι είναι σε θέση να το πράξουν. Αυτό μπορεί να είναι ικανοποιητικό  αλλά επίσης να έχει το μειονέκτημα της παραγωγής ενός λιγότερο πειστικού αποτελέσματος (εάν αυτό αποτελεί σημαντικός παράγοντας). Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα σχετικά με μια ανεπιθύμητη ζωή ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σε όλα τα στάδια - Μπορεί να υπάρξει απομόνωση, απόκρυψη και μυστικά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και άγχος. Οι διεμφυλικοί ενήλικες είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, με το 50% των ενηλίκων να αναφέρουν κάποιο αυτοκτονικό ιδεασμό. Η διαδρομή είναι γεμάτη με προβλήματα για την συναισθηματική ανάπτυξη ενός ατόμου. Η δυσφορία φύλου είναι γνωστό ότι προκαλεί σκληρές αντιδράσεις από την κοινωνία, που οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Η απόφαση -  Αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας των  Διεμφυλικών ατόμων. Η λήψη αποφάσεων σχετικά με τη μετάβαση, το επίπεδο της μετάβασης ή αν θα επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετάβαση. Όλες οι αποφάσεις είναι περίπλοκες και απαιτούν χρόνο και υποστήριξη, ενώ υπάρχουν φόβοι για το πώς κάποιος θα γίνει αποδεκτή/ος από την οικογένεια (γονείς, τους συνεργάτες, τα παιδιά), τους φίλους, τα κολέγια, συμφοιτητές, εκκλησιαστικές ομάδες, κλπ.
Μπορεί επίσης να είναι η επιθυμία να μην ολοκληρώσει εντελώς μετάβαση, αλλά να αναλάβει μια ταυτότητα ως "queer των δύο φύλων” ή “τρίτο φύλο” ή Gender O από το “Other”. Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως αποδεκτές επιλογές. Στο σημείο της λήψης αποφάσεων, πολλά πράγματα είναι άγνωστα και μπορούν να δημιουργήσουν τρομερό άγχος. Μπορεί όμως με τις κατάλληλες συνθήκες και υποστήριξη, να είναι συναρπαστικά και ευχάριστα και να δοθεί μια ευκαιρία στα άτομα αυτά να κινηθούν προς την κατεύθυνση ενός πιο αυθεντικού εαυτού.

Η μετάβαση - Για τα διεμφυλικά άτομα που αποφασίζουν να κάνουν τη μετάβαση μπορεί να αναδυθούν τα ακόλουθα θέματα:
Φόβοι για την εύρεση ενός συντρόφου.
  • Επιπτώσεις στις οικογενειακές σχέσεις με τους γονείς, τα παιδιά, τους συνεργάτες και τους λοιπούς συγγενείς.
  • Επιπτώσεις στις εργασιακές και φιλικές σχέσεις.
  • Φόβος σχετικά με τη βία και την προκατάληψη.
  • Προβλήματα με την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές.
  • Bullying και Λεκτική βία
Αρνητικά συναισθήματα που συσχετίζονται με τις χειρουργικές επεμβάσεις, ορμόνες, αλλαγές στην τριχοφυΐα και αλλαγές φωνής.

Απογοήτευση που σχετίζεται με την αλλαγή ή την εξήγηση των νομικών εγγράφων (δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο, τίτλους ιδιοκτησίας, διπλώματα, κ.λ.π.)

Θέματα Μετάβασης - Ορισμένα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν:

  • Απογοήτευση με τη συνειδητοποίηση ότι η μετάβαση δεν λύνει όλα τα προβλήματα.
  • Επίπεδο ικανοποίησης με την εμφάνιση.
  • Επίπεδο ικανοποίησης με τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων.
  • Συναισθηματικά ζητήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν πριν.

*Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια θέματα παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικων (τηρείται πλήρης εχεμύθεια).

Πηγή:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis