Tuesday, February 5, 2013

Σταματήστε να τρώτε το μενού! Gestalt και Zen


του Morgan Goodlander
Διευθυντή του Gestalt Institute of San Francisco

Σχεδόν ο καθένας έχει ακούσει την λέξη Gestalt ή τη λέξη Zen, αλλά ελάχιστοι έχουν πραγματική ιδέα τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές. Ο λόγος είναι ότι μοιράζονται  πολλά κοινά καθώς και ότι ο ορισμός τους είναι τόσο ασαφής. Οι δυο αυτές έννοιες έχουν αποδράσει από το κουτί της συμβατικότητας και έχουν περάσει στο υπερβατικό. Η Gestalt και το Zen είναι και οι δύο πορείες της απελευθέρωσης και όχι συστήματα σκέψης. Η Gestalt και το Zen απλά αρνούνται να βγάλουν ένα νόημα εις βάρος της πραγματικότητας.

Τα Συστήματα-της-σκέψης συσχετίζονται με τη γλώσσα,  τη λογική και το συμβολισμό. Πρόκειται για αναπαραστάσεις των πραγμάτων που δεν αγγίζουν την πραγματική τους ουσία. Τα Συστήματα-της-σκέψης είναι μάλλον χάρτες ζωγραφισμένοι από το έδαφος. Δυστυχώς, έχουμε όλοι κοινωνικοποιηθεί να αντιλαμβανόμαστε με λάθος τρόπο τις σκέψεις μας ως πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε ανεπαρκώς να την περιγράψουμε.

Τα μονοπάτια της απελευθέρωσης λειτουργούν εσωτερικά ως η ίδια εμπειρία και όχι ως η περιγραφή της εμπειρίας. Εργάζονται άμεσα στο κύκλωμα της ορθολογικής σκέψης  και παρέχουν μια ξαφνική διορατικότητα για την αφιλτράριστη φύση της ύπαρξης. Ο Gestaltist ή ο Zen Master πρωτίστως ενδιαφέρονται για την άμεση εμπειρία. Θέλουν να δοκιμάσουν το Mango παρά να το περιγράψουν. Θέλουν να κάνουν το Mango ώστε όλο το σύμπαν να ολοκληρωθεί εντός της παρούσας στιγμής. Για τον Gestaltist ή το Zen Master το Mango δεν στερείται τίποτα. Απλά είναι. Στην ολότητα του, στο είναι  του δεν απαιτεί περιγραφή, κατηγοριοποίηση, ή δικαιολογία. Το να ονομάσουμε ένα Mango είναι σα να διαπράττουμε φόνο, μειώνοντας το σε ένα διανοητικό κατασκεύασμα.

Κάθε σύστημα που προσπαθεί να περιγράψει τη Gestalt ή το Ζεν είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Είναι σαν να προσπαθεί να κλείσει τον ωκεανό σε ένα βαρέλι. Αν θέλετε να ξέρετε τι είναι ο ωκεανός, βουτήξτε μέσα, νιώστε το βαθύ μπλε στο σώμα σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή,  πως το αλάτι σχηματίζει κρυστάλλους στο άνω χείλος σας και κοιτάξτε προς τα αστέρια. Το Μονοπάτι της Απελευθέρωσης σας μεταφέρει σε ένα ταξίδι της ψυχής. Θα σας γεμίσει με ζωή και ποτέ δεν θα οδηγήσει στη σκοτεινή βιβλιοθήκη των περιπετειών της πολυθρόνας. Δεν σας εξαπατήσει με απλές λέξεις.


Αν πραγματικά θέλετε να ξέρετε τι είναι η Gestalt ή το Ζεν μπορείτε να βρείτε ένα Ζεν Master ή να καλέσετε έναν Gestaltist να καθίσει πρόσωπο με πρόσωπο και να κοιτάξετε στα μάτια τους. Νιώστε την ενέργεια του να είστε απλά μαζί τους. Μην περιμένετε να έχει νόημα, γιατί αν είναι ένας πραγματικός Gestaltist η Ζεν Master, δεν θα προσπαθήσει να βγάλει νόημα. Μην ζητάτε απαντήσεις γιατί θα σας δείξει αντί να σας περιγράψει. Δεν θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι χρώμα είναι ο ωκεανός, όταν μπορείτε να τον δείτε εκεί μπροστά σας! Οι περιγραφές είναι για τους ανθρώπους που είναι τυφλοί. Όταν βγείτε από την ύπνωση των σκέψεών σας και νιώσετε το φιλί της ζωής πλήρως τα χείλη σας, τότε θα ξέρετε ότι γνωρίζετε και όλα τα άλλα θα φαίνονται σαν μπαγιάτικες προσευχές τη δύση του ηλίου.

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν βιβλία για το Ζεν και τη Gestalt, υψηλού μορφωτικού επιπέδου φιλόσοφοι και ψυχολόγοι οι οποίοι θα είναι στην ευχάριστη θέση να σας πάντα για την ιστορία και την εξέλιξη αυτών των παραδόσεων. Θα μιλήσουν από τη θέση της εξουσίας και θα βγάλουν όλα νόημα. Μόνο που στο τέλος δεν θα ξέρετε τι είναι Gestalt ή Ζεν.

Αντί να δοκιμάσετε το Mango θα έχετε γευτεί το μενού.
  
Μετάφραση
Πάρβη Πάλμου

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis