Thursday, May 22, 2014

Η Ψυχοθεραπευτική Εργασία με τα Όνειρα


https://www.facebook.com/events/295362933955831/
 «Κάθε όνειρο αποκαλύπτει ένα μήνυμα για την ύπαρξή μας»
-Φριτς Περλς-

Η Ψυχοθεραπευτική Εργασία με τα Όνειρα
Με την προσέγγιση της Ψυχοθεραπείας Gestalt


Η θεραπευτική εργασία με τα όνειρα είναι μια πρακτική Η θεραπευτική εργασία με τα όνειρα είναι μια πρακτική την οποία συναντάμε από την αρχαιότητα σε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο θεωρούταν ότι τα όνειρα μπορούσαν να μεταφέρουν θεϊκά ή προφητικά μηνύματα και να αποκαλύψουν σημαντικές αλήθειες για τον ονειρευόμενο, όπως σε περίπτωση ασθένειας τον τρόπο της θεραπείας του.

Στις απαρχές του 20ου αιώνα, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, έδωσε μεγάλη σημασία στο συμβολισμό των ονείρων, ισχυριζόμενος ότι "τα όνειρα είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο" και θεωρώντας ότι εκφράζουν την «εκπλήρωση επιθυμιών». Έχοντας ξεκινήσει από την ανάλυση των δικών του ονείρων, ενθάρρυνε την ψυχαναλυτική ερμηνεία των ονείρων των αναλυόμενων. Ο μαθητής του, Καρλ Γιουνγκ, επέκτεινε την αντίληψη του Φρόιντ, δίνοντας και αυτός μεγάλη έμφαση στην ερμηνεία των ονείρων επιπλέον ως σύμβολα του «συλλογικού ασυνείδητου».

Ο Φριτς Περλς, ιδρυτής της ψυχοθεραπείας Gestalt, τοποθέτησε τα όνειρα στην καρδιά της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης της ψυχοθεραπείας και τα αποκάλεσε «υπαρξιακά μηνύματα», τα οποία πίστευε ότι περιέχουν το κεντρικό μήνυμα της ύπαρξής μας. Ο Περλς έκανε μια στροφή από την ψυχαναλυτική προσέγγιση, η οποία βασίζεται στην αυθεντία του ψυχαναλυτή και στην ερμηνεία του, στη βιωματική αναπαράσταση του ονείρου από τον ίδιο τον θεραπευόμενο καλλιεργώντας την επίγνωση του σώματος και των συναισθημάτων του.

Έτσι ο θεραπευτής Gestalt αποφεύγει τις ερμηνείες. Δεν θεωρεί τον εαυτό του "αυθεντία", αλλά πιστεύει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ο ίδιος η αυθεντία για ασυνείδητό
του. ...

Τόπος Διεξαγωγής: Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα
Σεμινάριο:
Σάββατο 14 Ιουνίου 10.00 – 18.00

Το σεμινάριο θα γίνει στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Κόστος Συμμετοχής:
85 ευρώ
65 ευρώ – Έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, Φοιτητές, Άνεργοι

Με τον Morgan Goodlander, διευθυντή του Gestalt Institute of San Francisco.

Απευθύνεται σε:
• Εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
• Όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των ονείρων τους, ώστε να αντλούν μέσα από αυτά μηνύματα για την προσωπική τους εξέλιξη.

Δηλώσεις Συμμετοχής - Πληροφορίες

Αγγελική Γουδέλη - Ψυχολόγος M.A.
Κιν. 694 8570400
Ανθή Μπελλέ – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ 697 7478865
gestaltnetworkgreece@gmail
.com

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis